Endüstriyel Tip Dizel Motorlar
Endüstriyel Dizel Motorlar Kullanım alanı itibariyle daha ağır ve hacim gerektiren işlerde tercih edilen dizel motorlar son yıllarda teknolojinin ve çevreyle uyumlu çözümlerin geliştirilmesi ile tasarruflu motor türlerinden biridir.
Dizel Motor Nedir?
Çalışma prensibi itibariyle dizel motorlar içten yanmalı motor çeşitlerindendir. Belirli düzeyde oksijen içeren gazın sıkıştırılması suretiyle yüksek sıcaklık ve basınca maruz bırakılması, silindir içinde püskürtülen yakıtın alev almasıyla sonuçlanır. Böylece, kimyasal enerji mekanik enerjiye dönüşür. Dizel motorlar elektrikli ve benzinli araçlara kıyasla çok daha yüksek performansa ve emisyona sahiptir. Diğer motor türlerinde olduğu haliyle karbüratör ve bujiye gerek duymayan dizel motorların bazı modellerinde tetikleyici kısmi bujilere yer verilebilir.
19 yy’ın son çeyreğinde benzinli motorlara alternatif olarak kömürlü sistemle entegre olarak çalışabilen dizel motorun mucidi Rudolf Diesel üretim ve dağıtım ilişkilerini derinden etkileyen bir buluş gerçekleştirmiş oldu. Tarihsel süreç boyunca güçlü tork yapısına sahip olduğu için ağırlıklı olarak yük taşıma araçları ve ağır iş makineleri ve cihazlarında kullanılan dizel motorlar, hava soğutmalı ve su soğutmalı olmak üzere 2 ayrı çalışma prensibine sahip olmakla beraber, dizel motor çeşitleri 3’e ayrılmaktadır. Bunlar;
TDI (Turbocharged Direct Injection)
Direkt enjeksiyon motorlardan olan TDI motorlar Volkswagen’in araçlarıyla özdeşleşmiştir. İşlem süresince yakıt doğrudan doğruya yanma modülüne püskürtülerek mekanik enerji sağlanır. Beslendiği enerji kaynağının %50’yi aşkın miktarını kullanılabilir enerjiye çevirerek muazzam bir performans açığa çıkar. Son yıllarda hem kullanılan aksam hem de çalışma prensipleri itibariyle üzerinde yapılan mekanik iyileştirmeler sayesinde dizel motorlar arasında en çevreci motor türüdür.
CDTI (Common Direct Turbo Injection)
Dizel motorlar arasında yakıt tasarrufunun maksimum seviyede olduğu CDTI motorlar, yanma modülünde yer alan hava ve yakıt karışımındaki kullanımı 1.5 kat artırarak performans sağlar. Motordaki ihtiyaç kadar yakıt ileterek sarf edilen yakıtı optimize eder. Tork seviyesini stabil tutabilmesi sebebiyle düşük devirlerde dahi verimli bir performans sağlayan CDTI ağırlıklı olarak Opel marka araçlarda bulunur.
HDI (High Pressure Direct Injection)
1997 yılından itibaren kullanıma sunulan HDI motorlar yüksek basınçla çalışan bir motor türüdür. Yakıt optimizasyonunda en stabil ve verimli dizel motor türlerinden biri olarak HDI, emisyon emilimi düşük; çevreci motorlar arasında yer almaktadır. Yanma modülü 1800 bar basınç görerek hem sessiz hem de doğayla uyumlu bir çalışma prensibine sahip olan HDI çok az motorin tüketmektedir.
Benzinli ve Dizel Motorlar Arasındaki Farklar
- Dizel motorlar yüksek hacimli ağır vasıtalarda tercih edilir. Vinç, inşaat, iş ve hafriyat araçları, tekne ve yelkenliler ile traktörlerde kullanımı yüksek performans ve yakıt tasarrufu sağlar.
- Dizel motorların işlem hacmi yüksek olmasına rağmen geç ısınırlar ve ısınıncaya kadar düşük verimde çalışırlar.
- Dizel motorlarda kalkış hızı ve vites geçişi daha yavaş olmakla beraber düşük rölantide stabil bir kullanım sağlar.
- Dizel motorlardaki enerji aktarımı benzinli motorlara kıyasla %20 daha fazladır.
- Benzinli ve dizel motorların ortak özelliği “Emme – sıkıştırma – yanma – egzoz” evreli (4 zamanlı) olmalarıdır.
- Dizel motorlar ağır yük taşıyan araçlarda tercih edildiği için yükleme, boşaltma ve hassas manevra oranı önemlidir. Özellikle uzun mesafeli yolculuklarda taşınan malzemelerin hasar görmemesi için önemli bir etkendir.
2005 yılında İzmir’de kurulan Yakamoz Makina “Enerji ve Güç Sistemleri” sektöründe hizmet vermektedir. Yalnızca satış yapan ve servis veren bir firma değil aynı zamanda değer yaratan gerçek bir çözüm ortağıdır. Faaliyet alanları itibariyle Kazakistan’dan Tanzanya’ya kadar Dünya’nın birçok noktasına servis ve yedek parça desteği sağladığımız markamız Turkcell, Vodafone, Kipa, Tüprag ve Vestel gibi onlarca kurumsal firmanın da tercihidir. Ürün, hizmet ve çözümlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için resmi web sitemizi ziyaret edebilir; en son blog yazımıza http://yakamozmakina.com/yakamoz-makina-jenerator-kiralama-hizmeti/ adresinden ulaşabilirsiniz.