Jeneratörün Verimliliğini Artıran Hususlar
Yaşam alanlarının büyümesi, dünya nüfusunun özellikle şehirlerde artması jeneratör kullanımını bir hayli artırmıştır. Hal böyle olunca, jeneratörler de insanlar için vazgeçilmez olmaktadır. Teknolojinin gelişimiyle birlikte farklı her ihtiyacı karşılayan özellikteki jeneratörler küçük, orta ve büyük ölçekli her yapı ve sanayi tesisi için rahatlıkla tercih
edilebilmektedir. Planlı ya da plansız tüm elektrik kesintilerinde anında devreye giren jeneratörler, elektrik santrali olmayan bazı noktalarda da elektriğin devamlı temini için kullanılmaktadır.
Jeneratörün çalışma prensibinin temelinde mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmek vardır. Farklı motor ve alternatör tiplerinin olması jeneratörün de modelini değiştirmektedir. Jeneratör motorları Doğalgaz, Benzin ya da Motorin gibi yakıtlar ile çalışırken çalışma prensipleri sabit hızda 1500 d/dak. 50 Hz. veya 1800 d/dak 60 Hz. Elektrik üretmektir. Kullanım yeri ve amacına göre de ani elektrik kesilmelerine karşı Yedek Güç olarak – StandBy, Düzenli elektrik şebekesinin olmadığı ve çalışmadığı alanlarda Devamlı Güç tamamlayıcı olarak – Prime ve hiç elektrik şebekesinin bulunmadığı İnşaat, Maden ve açık arazide 7/24 Güç sağlayan – Continuous olarak ayrılmaktadır. Farklı amaçlarda birçok yerlerde kullanılmaları sebebiyle tercih edilen jeneratörlerin uzun ömürlü olması için yapılması gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
Jeneratörün Verimliliğini Arttırmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bir jeneratörün çalışma performansının yüksek olması, ömrünün uzun olması ve bu süreçte maksimum verim sağlaması için tüm periyodik bakımlarının eksiksiz olarak yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte parçalarında herhangi bir sorun olduğunda orjinal parçaları ile değiştirilmeli, yedek parçalarının motor ile aynı kalitede olması gerekmektedir.
- Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, ihtiyaca uygun bir jeneratör seçimidir. Taşınabilen, portatif boyut ve kapasite olarak diğerlerinden daha küçük olan jeneratörler sürekli çalıştırıldığında yeterli verimi veremeyecektir. Hastaneler, sanayi ve fabrikalar, turistik işletmeler, okullar ve daha pek çok yerde olmazsa olmaz jeneratörler için gerekirse uzmanlar tarafından bir keşif yapılmalı, en uygun güçte jeneratör belirlenmelidir. Jeneratörün tam yükte performansı % 90’un altında olmamalıdır.
- Jeneratör eğer bina içlerinde kapalı bir bölümde tutulacaksa odanın yeterli hava sirkülasyonu olmalıdır. Aksi durumda jeneratör durabilir ve motor yüksek hararetten dolayı yanabilir. Bununla birlikte aşırı nemli ya da tozlu yerlerde bulunacaksa gerekli filtre ve koruyucu ekipmanların takılması gerekmektedir. Aksi durumda motor ve diğer parçalarda aşınma ya da paslanma olabilir.
- Eğer jeneratör kapalı bir alanda ise servis ve bakım durumları için etrafında yeterli alan bırakılmalıdır. Eğer açık alanda ise çevresinde ağaç ya da direk gibi düşme riski olan nesnelerin bulunmaması gerekmektedir. Aynı zamanda radyatörden çıkacak olan sıcak havanın engellenmemesi önemlidir.
2005 yılında İzmir’de faaliyet göstermeye başlayan Yakamoz Makina “Enerji ve Güç Sistemleri” sektöründe hizmet vermektedir. Sıfır ve ikinci el jeneratör satışı ve servis hizmetlerinin yanı sıra aynı zamanda değer yaratan gerçek bir çözüm ortağıdır. Kazakistan’dan Tanzanya’ya kadar dünyanın birçok farklı noktasında servis ve yedek parça desteği sağlayan Yakamoz Makina, Turkcell, Vodafone, Kipa, Tüprag ve Vestel gibi onlarca kurumsal firmanın da tercihidir. Kalitemiz, hizmet ağımız ve ürünlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz http://yakamozmakina.com web sitesini ziyaret edebilir, bize ulaşabilirsiniz.