Jeneratör Nedir ve Nasıl Çalışır?
Elektrik enerjisi modern hayatta oldukça önemlidir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kullanılan tüm eşyalarda gerek işletim gerek enerji depolama elektrik enerjisi aracılığıyla sağlanır. Üretim gerçekleştirilen tüm işletmelerde meydana gelen planlı/plansız elektrik kesintisi ciddi bir problemdir. Bu durum başta olmak üzere elektrik santrali olmayan işletim sahalarında elektrik, jeneratör ile sağlanır.
Jeneratör Nedir?
Jeneratör, çalışma prensibi itibariyle mekanik enerjiyi (hareket enerjisi) elektrik enerjisine çeviren araçlarlardır. Elektriğin sürekli olduğu fakat ara ara kesinti yaşanan yerler ile elektrik altyapısının olmadığı bölgelerde kullanılan bir yedek enerji türüdür. Sezonluk inşaat projeleri, şehir dışı imar çalışmaları ya da fabrikalarda ihtiyaç duyulan enerji miktarının kVa bazında hesaplanmasıyla temin edilen jeneratörler, zamandan ve maliyetten tasarruf edebileceğiniz en etkili güç kaynaklarındandır.
Jeneratörler en basit haliyle bir motor ve alternatörden oluşur. Motor bölümünde doğalgaz, motorin ya da benzin gibi fosil bir yakıttan beslenerek önce ısı, sonra da hareket enerjisi elde edilen jeneratörler, yüksek işlem kabiliyeti sağlamaları sebebiyle oldukça kullanışlıdır. Buradan hareketle tip ve model detayını göz ardı ederek standart bir jeneratörün ana elemanlarını şu şekilde özetleyebiliriz;
Jeneratörün Ana Elemanları
- Motor: Jeneratörlerin ana elemanlarından ilki olan motor; doğalgaz, motorin ya da benzin gibi karbonik enerjinin yakıldığı ve ısı ediniminin gerçekleştiği parçadır. Jeneratörden elde edilen elektrik miktarı, motorun hacmine ve işlem eşiğine göre değişiklik gösterir. Motor fiziken büyüdükçe, ortaya çıkan elektrik enerji miktarı da artar.
- Alternatör: Motor bölümünde meydana gelen yüksek ısı alternatör bölümünde mekanik enerjiye dönüşür ve elektrik açığa çıkar.
- Radyatör: Saniyeler içerisinde meydana gelen yüksek derecedeki ısının hem mekanik parçalara hem de kullanıcılara zarar vermemesi için soğutulması gerekir. Radyatör, motordaki ısıyı stabilize eden pervane sistemidir.
- Kontrol Panosu: Elektrik kesintisinin yaşandığı durumlarda jeneratörün çalışmasını tetikleyen ve jeneratörde beyin işlevi gören kontrol panosu, enerji değerlerinin ve tüketiminin ölçümlenebileceği panel olarak da kullanılabilir.
- Marş ve Akü Modülü: Jeneratörler, tıpkı otomobil veya karbüratörlü motosikletlerde olduğu gibi bir tür ateşleyiciye ihtiyaç duyar. Marş ve akü modülü, ilk çalıştırmanın gerçekleştirildiği tetikleyici bölüme verilen addır. Günümüzde üretilen jeneratörlerde sıfır tolerans ve hata payıyla otomatize edilen modüller de mevcut.
- Egzoz: Jeneratör temel yapısı itibariyle bir içten yanmalı motor türüdür. Karbonik materyalin yanmasıyla meydana gelen ve jeneratörde dolaşıma giren zehirli gazın hem motora hem de çevresindeki insanlara zarar vermemesi için özel bir egzoz sistemi geliştirilmiştir.
- Yakıt Deposu ve Şase: Doğalgaz, motorin ya da benzin gibi yakıtların takviye edildiği ve jeneratörün konumlandırıldığı bölüm yakıt deposu olarak adlandırılır.
- Kabin: Elektrik enerjisi üretilen ortamda açığa çıkan manyetik alan ya da kötü çevresel koşullar, aktif halde olan jeneratöre hasar verebilir. Olası bir kaza yaşanmaması için kabin içine yerleştirilen jeneratör, kendisini ve çevresini güven altına almış olur.
Jeneratörlerin Kullanım Alanları
Jeneratörün kullanım alanı oldukça geniştir. Yalnızca elektrik kesintilerinde değil, elektrik santralinin bulunmadığı alanlarda da yine jeneratör tercih edilmektedir. Buna göre jeneratörün kullanıldığı yerler ise;
- Villa, plaza, apartman ya da birden çok apartmanın meydana getirdiği sitelerde
- Küçük, orta ve büyük ölçekli üretim atölyeleri ile fabrikalarda,
- Maden ocakları, inşaat alanları ve şehir dışı şantiye meydanlarında,
- Kamp, konser veya uluslararası organizasyonlarda
2005 yılında İzmir’de kurulan Yakamoz Makina “Enerji ve Güç Sistemleri” sektöründe hizmet vermektedir. Yalnızca satış yapan ve servis veren bir firma değil aynı zamanda değer yaratan gerçek bir çözüm ortağıdır. Faaliyet alanları itibariyle Kazakistan’dan Tanzanya’ya kadar Dünya’nın birçok noktasına servis ve yedek parça desteği sağladığımız markamız Turkcell, Vodafone, Kipa, Tüprag ve Vestel gibi onlarca kurumsal firmanın da tercihidir. Ürün, hizmet ve çözümlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için resmi web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.